De beste skioorden van Scandinavië

Vijf avontuurlijke wintersportbestemmingen in Zweden en Noorwegen

Wie de drukte van de skipisten in de Alpen wil vermijden, kan zijn skigeluk in het hoge noorden beproeven. Hier beschrijven wij enkele pareltjes in het Scandinavische Hoogland.
Wie plannen maakt voor een skivakantie, denkt automatisch aan de Alpen. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat je ook in het hoge noorden de latten op kunt? Zweden en Noorwegen kennen een lange wintersporttraditie en hebben één groot voordeel: je hoeft er geen ellebogen te gebruiken om op de piste te komen.

Zweden

De Zweedse wintersportgebieden zijn verrassend veelzijdig. Van eind november tot begin mei kun je er niet alleen de latten onderbinden, maar ook deelnemen aan andere, ietwat aparte activiteiten. Een hondenslede- of sneeuwscootertocht maken, heliboarden of ijsvissen bijvoorbeeld.

Sälen

In het midden van Zweden, nabij de Noorse grens, ligt ’s lands meest zuidelijke wintersportoord, Sälen. De vier skigebieden, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen en Hundfjället, tellen in totaal 101 liften en 157 afdalingen en zijn toegankelijk met een enkele skipas, de Sälen Pass. Het skigebied Sälen is uitermate geschikt voor beginnende en gemiddelde skiërs, maar ook geoefende skiërs en snowboardfanaten kunnen er op de 18 zwarte pisten en in de 5 snowboardparken hun hart ophalen. Kinderen vinden skiën vooral leuk in Hundfjället, waar het spannende Trollenbos ligt, en in Lindvallen, waar ze in het Kasteel van de Sneeuwman enkele levensechte exemplaren kunnen ontmoeten. Elk jaar vindt in Sälen de oudste, langste en grootste langlaufrace ter wereld, Vasaloppet, plaats. Ben je begin maart in de buurt, dan moet je beslist een kijkje gaan nemen.

Zo kom je er: Met het vliegtuig naar Stockholm en vervolgens met een binnenlandse vlucht naar Mora. Met de auto via de veerhavens Oslo (Noorwegen) of Gotenburg (Zweden).

Åre

Åre, gelegen in centraal Zweden, is met zijn 43 liften en 103 afdalingen een skigebied van wereldklasse. Hier komt elke skiliefhebber aan zijn trekken, van de allerjongste beginner tot de meest doorgewinterde professioneel. Het skigebied Åre bestaat uit drie dorpen: Åre By, waar het jonge publiek kan genieten van een uitgebreide après-ski en een bruisend nachtleven, Åre Björnen, dat met zijn ruime aanbod aan leuke activiteiten voor de allerkleinsten het meest geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen, en het rustiger gelegen Duved, waar vooral gezinnen met tieners en oudere kinderen zich het beste thuis voelen.

Zo kom je er: Vanaf 14 februari tot en met 21 maart 2010 kun je vanuit Amsterdam elke zondag rechtstreeks naar Åre/Östersund vliegen.

Riksgränsen/Björkliden

Het kleine dorpje Riksgränsen, met slechts één hotel, één sportwinkel, één restaurant en één bar, ligt 200 km boven de poolcirkel en is het meest noordelijke wintersportgebied van Zweden. Het skioord telt 6 liften en 17 afdalingen en is open van half februari tot eind juni. In dit enorme ongerepte natuurgebied met zijn fantastische sneeuwcondities komen vooral off-piste-liefhebbers aan hun trekken. Gezinnen met kinderen kunnen bij voorkeur terecht in het nabijgelegen Björkliden. Hier bieden 5 liften en 24 afdalingen skiplezier voor elke niveau. De liftsystemen van Riksgränsen en Björkliden zijn toegankelijk met de Arctic Skipas. Deze is ook geldig in het 50 km verder gelegen Noorse skioord Narvik. Een absolute must tijdens je verblijf in het hoogste noorden van Zweden is een bezoek aan het befaamde ijshotel in Kiruna.

Zo kom je er: Met het vliegtuig naar Kiruna, vervolgens per trein of bus naar Riksgränsen/Björkliden.

Noorwegen

Noorwegen is de bakermat van het skiën. Al 4000 jaar geleden zouden de Noren immers de ski’s als vervoermiddel hebben gebruikt. Hier kun je van eind oktober tot begin mei van ’s ochtends vroeg tot ’s avond laat op de verlichte pisten genieten van ongeëvenaard skiplezier.

Lillehammer

Ongeveer 180 km ten noorden van Oslo aan de noordoever van het Mjøsameer ligt het gezellige stadje Lillehammer. Hier werden in 1994 de Olympische Winterspelen gehouden. Sindsdien zijn de wintersportfaciliteiten steeds verder uitgebouwd en vandaag de dag behoren de vijf Lillehammer Ski Resorts, Hafjell, Kvitfjell, Skeikampen, Gålå en Sjisjøen, tot de populairste skigebieden van Noorwegen. De Lillehammer Ski Resorts Ski Pass geeft toegang tot de in totaal 44 liften en 92 afdalingen die dankzij hun grote verscheidenheid in moeilijkheidsgraad elk type skiër kunnen bekoren. Ook de kinderen worden in en rond Lillehammer niet vergeten. Faciliteiten als het indoor speelpark Lekeland Hafjell, de kinderspeelstad Lilleputthammer en het winterpretpark Hunderfossen Vinterparken staan garant voor uren speelplezier.

Zo kom je er: Met het vliegtuig naar Oslo en vervolgens met de trein naar Lillehammer.

Hemsedal

Prachtig gelegen tussen de hoge, woeste Noorse bergen ligt het op een na grootste Noorse skioord Hemsedal. Dit sneeuwzekere skigebied in de ‘Scandinavische Alpen’ bruist als het ware van de wintersportactiviteiten. Voor wie de latten op wil, biedt het gevarieerde terrein met 22 liften en 49 afdalingen onbeperkt skiplezier en met off-piste-mogelijkheden die tot de beste in Scandinavië behoren, kan ook de doorgewinterde skifanaat in Hemsedal zijn hart ophalen. Wil je daarnaast nog andere spannende avonturen beleven, dan kun je deelnemen aan een hondensledetocht of een fakkeltocht met paarden, je wagen aan paragliding of gaan ijsvissen.

Zo kom je er: Met het vliegtuig naar Oslo en vervolgens met de bus naar het ca. 230 km verder gelegen Hemsedal.