Nu is het lente in Krakau

Bezoek het cultuurmekka van Polen

In Krakau moet je zijn voor de cultuur! De stad herbergt immers niet minder dan 25 procent van het totale Poolse aanbod aan musea. Je vindt er echter ook talloze clubs, bars en heel wat amusement. Een perfecte bestemming voor een lenteweekend dus.
Tot in de 17e eeuw was Krakau de hoofdstad van Polen en werd het frequent bezocht door kunstenaars en wetenschappers. Dit is vandaag de dag nog te merken aan de vele prachtige gebouwen, imposante kerken en interessante musea. Ook de Jagiellonski universiteit, die al sinds 1364 haar stempel op de stad drukt, getuigt van een rijk verleden. En waar er studenten zijn, is er feest! Wist je dat het stadsdeel rond het Oude Stadsplein het meeste aantal bars per viekante meter ter wereld telt?! Hier kun je gegarandeerd tot diep in de nacht uitgaan.

Wandelvriendelijk historisch centrum

Krakau is niet al te groot en het best bezoek je de stad te voet. De meeste bezienswaardigheden liggen immers op wandelafstand van het Oude Stadsplein, Rynek Glówny, een van de mooiste en met zijn oppervlakte van 200 bij 200 meter een van de grootste pleinen van Europa. Op en rond het Oude Stadsplein vind je talrijke historische gebouwen waaronder de Heilige Maagd Maria-kerk, de Sint-Adelbertkerk, de Lakenhallen en de Raadhuistoren.

Jazz en Pools bier

Heb je van al het wandelen dorst gekregen, dan kun je voor een Poolse Zywiec of Tyskie terecht in een van de 125 cafés, bars en clubs van de stad. De meeste bevinden zich op kelderniveau en bieden naast een lekker Pools biertje ook swingende jazzconcerten. Krakau draagt immers de titel van hoofdstad van de Poolse Jazz. Een bezoek aan de Harris Piano Jazz bar is dan ook een absolute must.

Een bar naar ieders smaak

Wil je de sfeer van het oude Polen opsnuiven, dan moet je naar Jama Michalika. De bar dateert uit 1895 en is daarmee een van de oudste van de stad. Paparrazi is vooral bekend bij de buitenlanders. Hier tref je dus een internationaal publiek aan en vind je ook kranten uit verschillende landen. Daarnaast worden er overheerlijke snacks en exclusieve cocktails aangeboden. Wil je doorgaan tot in de vroege uurtjes, breng dan beslist een bezoek aan het ondergrondse Insomnia. Het complex bestaat uit verschillende zalen met elk een eigen sfeer: een zaal om uitbundig te dansen, een die voornamelijk als bar dienst doet en een waar je in clubzetels gezellig kunt praten.

Zoutmijnen en Auschwitz

In Wieliczka, op ongeveer 15 km ten zuidoosten van Krakau, ligt een van de oudste en grootste zoutmijnen ter wereld. Treed in de voetsporen van beroemdheden als Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe en Dmitri Mendeleev en bewonder de talrijke in het rotsachtige zout uitgehouwen beelden, het ondergrondse meer en de indrukwekkende Sint Kinga Kapel.
Uiteraard ook de moeite waard is een bezoek aan het vernietigings- en concentratiekamp Auschwitz, op zo’n 60 km ten westen van Krakau. Ga naar de plaats waar o.a. Anne Frank een tijdje heeft verbleven en ervaar zo een stukje geschiedenis.