Ontdek Berlijn

De laatste jaren is Berlijn uitgegroeid tot een van de meest bezochte en meest trendy hoofdsteden van Europa. Ook voor Nederlanders is deze wereldmetropool een populaire bestemming geworden voor een weekendje weg. Hier volgen tien tips over bezienswaardigheden en eetgelegenheden voor wie de Duitse hoofdstad wil bezoeken.

1) ‘De Poederdoos’

Ga eens een kijkje nemen in de hypermoderne, achtkantige kerk ‘Poederdoos’ op de Breischeidplatz. Ongeacht het weer kun je er een blauw, rustgevend licht waarnemen. De entree is gratis, maar het personeel stelt het wel op prijs als je een euro in de collectebus stopt. ‘De Poederdoos’ ligt precies naast de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. De dichtstbijzijnde metro-, tram- of bushalten zijn Kurfürstendamm en Bahnhof Zoo.

2) Wittenbergplatz

Een plein met de sfeer van een provinciestadje, op loopafstand van de bovengenoemde Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Hier vind je meerdere betaalbare lunchrestaurants. Op ongeveer 50 meter van dit plein ligt het grootwarenhuis KaDeWe, voor wie ‘serieus’ wil shoppen. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan het metrostation Wittenbergplatz, een van de oudste metrostations van Berlijn.

3) Checkpoint Charlie

Voor wie geïnteresseerd is in de tijd dat Oost nog Oost en West nog West was, is het Museum an der Mauer (Haus am Checkpoint Charlie) in de Friedrichstrasse een must. Hier worden alle mogelijke en onmogelijke manieren getoond waarop DDR-burgers naar het Westen wisten te ontsnappen. Het museum is open tot 22.00 uur. Dichtstbijzijnde metrostation: Kochstrasse.

4) Prenzlauer Berg

In het stadsdeel Prenzlauer Berg woont en leeft het jonge Berlijn. Hier vind je ook heel wat cafés en restaurants. Breng op een regenachtige dag een bezoek aan de Völkerfreundschaft bij de Senefelderplatz. In dit hippe, pretentieloze café maak je probleemloos kennis met de plaatselijke bevolking. Nog een leuke gelegenheid, waar je bovendien tot ver in de namiddag kunt ontbijten, is Godot op de Kastanienallé. Wat het avondeten betreft is Toscana in de Sredzki Strasse een aanrader. En wil je genieten van een sterk gekruide lunch in een Turkse omgeving, dan kun je de buurtkroeg Spirit of Anatolia in de Oderberger Strasse bezoeken.

5) Gedenkstätte Berliner Mauer

Dit documentatiecentrum biedt een schat aan informatie over de geschiedenis van de Berlijnse Muur. Een bezoek aan de Gedenkstätte Berliner Mauer is dan ook een must voor wie in het Museum an der Mauer zijn kennishonger niet kon stillen. Het bekwame en bereidwillige personeel helpt je met plezier bij het zoeken in het geautomatiseerde archief en geeft je graag tips over boeken die in de degelijke boekhandel van het instituut verkrijgbaar zijn. Vaak loopt er ook een tentoonstelling. In de Bernauer Strasse, waar het documentatiecentrum ligt, staan ook nog resten van de Berlijnse Muur. De straat staat bekend om zijn gewaagde vluchtpogingen van Oost naar West en wanneer je goed zoekt, vind je diverse gedenkschilderijen in en rond de straat die herinneren aan het bloedige verleden van Berlijn.

6) Kreuzberg

Döner kebab is, naast de curryworst, het nationale gerecht van Berlijn en kun je het best eten in de immigrantenwijk Kreuzberg waar deze op Turkse wijze en door Turks personeel wordt klaargemaakt. Neem de metro naar Kottbusser Tor (of Kotti zoals de Berlijners zelf zeggen) en volg je neus tot het dichtstbijzijnde kebabrestaurant. Vermijd de wijk echter na het invallen van de avond aangezien zich hier ook de woonplaats van menig drugsmisbruiker en misdadiger bevindt.

7) Sowjetisches Ehrenmal

Een enorm Sovjet-Russisch pronkstuk, opgericht ter ere van de Sovjetsoldaten die aan het einde van de oorlog in Berlijn het leven lieten. Elk jaar op 9 mei, de Russische Dag van de Overwinning, verandert het monument in een zee van bloemen. Massa’s toeristen vind je hier niet. Het gebied is immers gigantisch groot en bovendien is het geen plek waaraan de doorsneetoerist een bezoek brengt. Het gedenkteken ligt aan de Puschkinallé in het stadsdeel Treptow. Dichtstbijzijnde tramhalte is Treptower Park.

8) Wannsee

Op nauwelijks een half uur met de tram van het centrum van Berlijn ligt het wondermooie Wannsee met belendende groengebieden. Hier vinden Berlijners (en toeristen) die de jachtigheid van de grote stad willen ontvluchten, een oase van rust. In de omliggende bossen kun je urenlang rondkuieren. Let wel op voor agressieve everzwijnen!

9) Berliner Zoo

Breng een bezoekje aan de wereldberoemde ijsbeer Knut! En aan de vele andere dieren die je in de Berliner Zoo kunt bewonderen. De dierentuin bevindt zich in de Budapester Strasse, op een steenworp afstand van de Bahnhof Zoo. Je betaalt voor de entree ongeveer 11 euro en je bent zeker een halve dag zoet.

10) Fernsehturm op de Alexanderplatz

Voor het beste uitzicht over Berlijn moet je in de TV-toren op de Alexanderplats zijn. Neem de lift helemaal naar boven en neem plaats in het restaurant dat in een uur tijd volledig om zijn eigen as draait. De toren is 368 meter hoog. Het restaurant, dat zich op 202 meter bevindt, is open tot middernacht. De lift kost ca. 9 euro.