Parels in het Marokkaanse Zuiden

Marrakech, Essaouira en Agadir

Elk jaar pakt Lonely Planet uit met een top tien van niet te missen vakantiebestemmingen voor het komende jaar. Wij namen drie populaire Zuid-Marokkaanse winterzonbestemmingen onder de loep. In het land van mysteries vindt iedereen wel iets van zijn gading. Zonovergoten stranden, sportieve ervaringen, uitgebreide shoppingmogelijkheden, een rijke cultuur en een boeiende geschiedenis staan garant voor een onvergetelijke vakantie. Wij nemen je mee naar het Marokkaanse Zuiden en combineren een boeiend bezoek aan het magische Marrakech met enkele dagen welverdiende rust in het pittoreske vissersplaatsje Essaouira en ’s lands populairste badplaats Agadir.

Magisch Marrakech

Aan de voet van het Atlasgebergte ligt de betoverende ‘rode stad’ Marrakech. Hier vind je prachtige paleizen, indrukwekkende moskeeën en paradijselijke tuinen. Breng zeker een bezoek aan het oude stadsgedeelte, de medina, en laat je verrassen door de charme van de sfeervolle smalle straatjes en steegjes. Ga ook eens struinen over het bekendste en belangrijkste marktplein van Marrakech, Djemaa-el-Fna, waar marktkramers je dag en nacht de heerlijkste producten aanprijzen. Wil je na al deze duizelingwekkende ervaringen even op adem komen, geniet dan vanuit een van de vele gezellige cafés rond het plein van het entertainment van muzikanten, acrobaten en slangenbezweerders op Djemaa-el-Fna. En last but not least, ga dwalen door een labyrintische soek, laat je zintuigen prikkelen en vul je koffers met mooie exotische spullen.

Charmant Essaouira

Een busreis van ongeveer 3,5 uur brengt je naar het gezellige havenstadje Essaouira, ook wel de ‘parel aan de Atlantische Oceaan’ genoemd. Hier vind je nog geen massa’s toeristen en kun je lekker ontspannen genieten van de charme en authenticiteit van lang vervlogen tijden. Ga slenteren tussen de wit-blauwe huisjes van de autovrije medina waar enthousiaste verkopers hun kleurige aardewerk, prachtige tapijten en geurige kruiden aan de man brengen. Loop ook eens binnen in La Petite Galerie of Galerie d’Art Frederic Damgaard en bewonder er de mooie schilder- en beeldhouwwerken van hedendaagse kunstenaars. Huur op het lange brede zandstrand een kite- of surfplank en laat je door de stevige passaatwinden meevoeren over de diepblauwe oceaan. Of breng een bezoek aan de bedrijvige haven waar blauwe vissersschuitjes dagelijks hun ladingen verse vis aanvoeren en geniet er van een spectaculaire zonsondergang.

Populair Agadir

Vanuit Marrakech rijdt de bus je in circa vijf uur naar ’s lands populairste badplaats, Agadir. Hier vind je op het kilometerslange brede zandstrand ongetwijfeld een uitgelezen plekje waar je urenlang van de zinderende Afrikaanse zon kunt genieten. Kom even je luie stoel uit en huur een surfplank, jetski of waterscooter of verwen je smaakpapillen met een heerlijk kruidig Marokkaans gerecht in een van de vele restaurants langs de strandpromenade, La Corniche. Breng zeker een bezoek aan de resten van de zestiende-eeuwse kashba, gelegen op het reusachtige plateau met het opschrift ‘Eert god en vreest de koning’ en geniet er van het panoramische uitzicht over de ‘witte’ stad, het prachtige goudgele strand, de drukke vissershaven en het dorre bergachtige achterland. Ga ten slotte kuieren langs de bloemrijke kaden van de nieuwe jachthaven Marina en geniet even verderop van het bruisende nachtleven.