’s Werelds beste treinreizen

De laatste jaren is het reizen per trein almaar trendyer geworden. Dit komt niet alleen doordat steeds meer mensen milieubewust worden, maar ook doordat steeds meer mensen inzien dat met deze ontspannende manier van reizen ook heel wat te beleven valt. Hier sommen wij vijf treinreizen op die je beslist niet mag missen.

De Flåmspoorweg

Langs de 20 kilometer lange Flåmspoorweg kun je genieten van Noorwegen in geconcentreerde vorm, van hoge bergen tot diepe fjorden. Het best neem je de trein die tussen Oslo en Bergen spoort, om vervolgens uit te stappen in Myrdal waar de Flåmspoorweg begint. De reis naar de Aurlandsfjord (een zijarm van de Sognefjord – de langste fjord ter wereld) duurt slechts ongeveer een uur, maar Noorse ingenieurs en spoorwegarbeiders hadden niet minder dan 20 jaar nodig om deze spoorweg tot voltooiing te brengen.

Londen-Parijs

Vertoef je eenmaal in een wereldmetropool, dan kun je gelijk van de gelegenheid gebruikmaken om er nog een tweede te bezoeken. De reis duurt drie uur en je geniet nog van een stukje Engeland vóór je onder het Kanaal verdwijnt en in het golvende landschap van Noord-Frankrijk terechtkomt.

De Glacier Express

Deze trein spoort via 291 bruggen, 91 tunnels en een 20.033 meter hoge bergpas tussen St. Moritz en Zermatt in Zwitserland. De acht uur durende reis biedt onvergetelijke uitzichten over de Alpen en eindigt gewoonlijk in Zermatt. Hier kun je de Matterhorn bewonderen, gaan wandelen of de lift nemen naar de bijna 4.000 meter hoge Kleine Matterhorn. Voor skiërs en wandelaars duurt de reis vaak aanzienlijk langer aangezien het spoor door de beste ski- en wandelgebieden van de Alpen loopt.

Over de Rocky Mountains

Lijken de aangeboden 20-daagse reizen doorheen Canada je wat saai, dan kun je opteren voor kortere alternatieven. Eén daarvan is de spannende treinreis tussen Calgary en Vancouver. Tijdens deze twee dagen durende reis steek je de Rocky Mountains over, overnacht je in Kamloops en kun je genieten van de adembenemende uitzichten rond Banff en Vancouver. In niet meer dan 48 uur krijg je de prairie, de bergen en de zee te zien.

Blue Train

Een luxehotel op rails dat in twee dagen tussen het Zuid-Afrikaanse Pretoria en Kaapstad spoort. De reis gaat door een prachtig landschap en er wordt ook kort halt gehouden in de goudgraversstad Kimberly. Er zijn pakketten verkrijgbaar waar de Blue Train inbegrepen is, ofwel naar Bakubung Lodge bij het Krugerpark, ofwel naar Zimbali Lodge in Durban aan de Indische Oceaan.