Weekendje aan de Franse Rivièra

De Franse Rivièra – dichterbij dan ooit

Het zuiden van Frankrijk is vandaag de dag makkelijk te bereiken en een weekendje aan de Franse Rivièra hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Velen opteren voor populaire weekendbestemmingen als Berlijn, Londen en Rome. Maar heb je er al aan gedacht dat de Franse Rivièra zich ook perfect leent voor een lang weekendje weg? Wat zeg je van een weekendje Franse Rivièra tijdens de lentemaanden? Dankzij directe vluchten naar Nice en Marseille kun je zelfs voor een prikje een lang weekend weg naar het zonnige zuiden.

Franse Rivièra of Côte d’Azur?

De benaming ‘Franse Rivièra’ wordt vaak abusievelijk gebruikt ter aanduiding van de volledige Côte d’Azur. Eigenlijk beslaat de Franse Rivièra slechts het oostelijke deel van de Côte d’Azur, nl. de streek tussen de monding van de rivier Le Var ten westen van Nice en de gemeente Menton aan de Italiaanse grens. Met de Côte d’Azur wordt het deel van de Franse Middellandse Zeekust bedoeld dat zich uitstrekt vanaf Marseille tot aan de Italiaanse grens. Is dit alles wat verwarrend? Geen probleem! Je hoeft gelukkig geen specialist in geografie te zijn om te kunnen genieten van een heerlijk weekendje op een zonnig strand aan de Middellandse Zee!

Geniet van het leven

Nice, Cannes, Saint-Tropez en Monaco zijn waarschijnlijk namen die je al vaker gehoord hebt. Minder bekend wellicht zijn de steden Antibes en Juan-les-Pins, gelegen tussen Cannes en Nice. In het middelleeuwse Antibes kun je in de kleine straatjes en op de gezellige pleintjes de sfeer van vervlogen tijden opsnuiven. In Juan-les-Pins kun je naar hartelust shoppen en genieten van het bruisende nachtleven. Hier wordt tijdens de zomer ook een van de beste jazzfestivals van Europa georganiseerd. Helemaal in het westen van de Côte d’Azur, op enkele tientallen kilometers ten oosten van Marseille ligt het gezellige plaatsje Cassis, een echt pareltje aan de Middellandse Zee. Hier vind je in het kleine haventje geen reusachtige cruiseschepen of luxejachten, maar wel de lekkerste en vermoedelijk goedkoopste varianten van de plaatselijke vissoep bouillabaisse.

Meer dan alleen zon en zee

Een weekendje aan de Côte d’Azur hoeft niet uitsluitend zon en zee te betekenen. Wie meer avontuur zoekt, vindt enkele kilometers verderop beslist iets van zijn gading . De Gorges du Verdon of Grand Canyon du Verdon, wellicht het prachtigste natuurverschijnsel van Frankrijk, is met zijn lengte van 25 km de grootste kloof in Europa en het op een na grootste ravijn ter wereld, na de Grand Canyon in de VS. Tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie heeft de rivier Verdon diepten tot 700 meter uitgesleten. Hier komen natuurliefhebbers en sportbeoefenaars zeker aan hun trekken, met uitgebreide mogelijkheden tot bergbeklimmen en wandelen langs de ruim 100 km wandelpaden, kanovaren, kajakken en waterfietsen.

Hoe kom je er?

Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die op Nice of Marseille vliegen. Land je in Nice (Aéroport Nice Côte d’Azur), dan bevind je je in het midden van de Côte d’Azur en ligt de volledige Middellandse Zeekust als het ware binnen handbereik. Huur een auto en ervaar zo het zuiden van Frankrijk. Vermijd je liever de autosnelweg A8, neem dan de kleine slingerwegen langs de kust. Ze brengen je in pittoreske stadjes als Saint-Paul-de-Vence en bieden prachtige uitzichten op de helderblauwe Middellandse Zee.