Weekendje weg in Zuidwest-Duitsland

Ontdek de betoverende universiteitssteden van Baden-Württemberg

Prachtige middeleeuwse steden, historische bezienswaardigheden en uitgebreide recreatiemogelijkheden lokken elk jaar opnieuw heel wat toeristen naar de Zuidwest-Duitse deelstaat. Baden-Württemberg, in het zuidwesten van Duitsland, is een van de belangrijkste toeristische deelstaten van het land. Hier vind je romantische steden, sprookjesachtige kastelen, interessante bezienswaardigheden en een prachtige natuur. Wij nemen je mee naar Heidelberg, Freiburg im Breisgau en Tübingen, drie pittoreske universiteitsstadjes, die zich uitstekend lenen voor een weekendje weg.

Heidelberg, romantische stad aan de Neckar

Op een twintigtal kilometer ten oosten van Mannheim, de op een na grootste stad van Baden-Württemberg, ligt te midden van een prachtige natuur het pittoreske Heidelberg. Smalle steegjes, kronkelende straatjes en gezellige pleintjes vormen er het mooie historische centrum. Hoog boven ‘s lands oudste universiteitsstad torent het wereldvermaarde Heidelberger Schloss, al sinds de 19e eeuw het symbool van de Duitse romantiek. Hier bevindt zich ook het Deutsche Apothekenmuseum, een van de mooiste en beroemdste renaissancegebouwen van Duitsland. In en rond Heidelberg is het mooi wandelen. Absolute topper is de Philosophenweg, een wandelpad met een adembenemend uitzicht op de charmante Altstadt.

Afstand vanaf Amsterdam: 505 km
Reistijd: ca. 4,5 uur*
Meer informatie: http://www.heidelberg-marketing.de/

Freiburg im Breisgau, zonovergoten stad in het zuiden

Freiburg im Breisgau is de grootste, meest zuidelijke stad van Duitsland. Het oude stadscentrum met zijn smalle steegjes, idyllische binnenplaatsjes en de voor de stad typische kleine ‘Bächle’ (beekjes) wordt gedomineerd door de indrukwekkende Münsterkathedraal, een van de grootste meesterwerken van de gotische architectuur. Aan de voet van zijn unieke 116 meter hoge toren ligt het gezellige Münsterplatz. Hier prijken tal van fraaie historische gebouwen waaronder het middeleeuwse Kaufhaus, het barokke aartsbisschoppelijke paleis en het laatbarokke Wentzingerhaus. Freiburg wordt beschouwd als de toegangspoort tot het hoge Zwarte Woud, waar het heerlijk wandelen is. Bovendien biedt de bruisende universiteitsstad uitstekende uitvalsmogelijkheden voor een bezoek aan het Zwitserse Bazel of het Franse Straatsburg.

Afstand vanaf Amsterdam: 684 km
Reistijd: ca. 6,5 uur*
Meer informatie: http://freiburg.de

Tübingen, charmante universiteitsstad aan de Neckar

Even ten zuiden van Stuttgart, de hoofdstad van Baden-Württemberg, ligt de vermaarde universiteitsstad Tübingen. Romantische steegjes, steile trapstraatjes en fraaie vakwerkhuizen bepalen het schilderachtige straatbeeld van deze middeleeuwse stad. Op het idyllische marktplein schittert een prachtig Rathaus, vanwege zijn barokke gevel een van de mooiste stadhuizen van Duitsland. Dominant aanwezig is het hogergelegen Schloss Hohentübingen dat thans onderdak biedt aan het Museum van Egyptologie en Archeologie, een van ’s werelds grootste universitaire musea. Op een tiental kilometer ten noorden van Tübingen ligt het uitgestrekte natuurpark Schönbuch. In dit vroegere jachtterein van de koningen van Württemberg met zijn uitgebreide wandel- en fietsmogelijkheden is het heerlijk vertoeven.

Afstand vanaf Amsterdam: 653 km
Reistijd: ca. 6 uur*
Meer informatie: http://www.tuebingen-info.de/