Zes heerlijke badplaatsen aan de Adriatische kust

Kroatië is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen en velen hebben dit prachtige land met zijn mooie stranden en talrijke eilanden reeds bezocht. Hier geven we je tips over zes heerlijke badplaatsen in Kroatië. Hieronder vind je een overzicht van stranden, plaatsen en eilanden die je tijdens je vakantie in Kroatië beslist moet bezoeken.

Rovinj

Waar: Stadje gelegen aan de Adriatische kust in de provincie Istrië, in het noorden van Kroatië.
Hoe kom je er: Met het vliegtuig naar Pula.
Dit pittoreske middeleeuwse stadje, gebouwd in Venetiaanse stijl, ligt aan de westkust van Istrië ten zuiden van het Limfjord. Het is met zijn ontelbare gezellige smalle steegjes wellicht de meest romantische stad van de streek en daarom ook ontzettend populair bij kunstenaars en schilders. Op de vele kiezel- en rotsstranden in de buurt vind je zeker een uitgelezen plekje in de Kroatische zon. Wil je wat meer privacy, dan moet je naar ‘Punta Corrente’, een groot beschermd natuurgebied ten zuiden van de stad. Rovinj, vaak ook ‘Klein Venetië’genoemd, is een van de populairste badplaatsen van Kroatië en heeft een uitgebreid aanbod aan restaurants, bars, clubs en winkeltjes. Een overtocht per boot naar Venetië duurt ongeveer 3 uur en de aanwezigheid van Italië is dan ook erg voelbaar.

Krk

Waar: Eiland gelegen in de Kvarnerbocht, in het noorden van Kroatië.
Hoe kom je er: Met het vliegtuig naar Pula.
Krk is met zijn oppervlakte van 409 vierkante kilometer het grootste eiland van Kroatië. Het is een vrij groen eiland en wordt vanwege zijn rijkdommen als groenten, fruit, kaas en wijn ook vaak het ‘Zlatni Otok’ ofwel ‘Gouden Eiland’ genoemd. Op dit eiland vind je nog het authentieke Kroatië, onder andere in het kleine stadje Vrbnik met zijn vele gezellige restaurants en in het pittoreske vissersdorpje Stara Baška met zijn heerlijke kiezelstrand. Wil je helemaal alleen van zon en zee genieten, klauter dan langs een van de steile klippen naar beneden. De kans is groot dat je in een van de baaien een stukje verlaten strand vindt – helemaal voor jezelf!

Hvar

Waar: Eiland gelegen in het zuiden van Kroatië.
Hoe kom je er: Met het vliegtuig naar Split.
Zonzeker – bestaat er eigenlijk wel zo’n plek? Jazeker! Het eiland Hvar heeft meer dan 2.700 zonuren per jaar. De gemiddelde temperatuur tijdens de zomer ligt er rond de 25 graden, maar temperaturen van 35 graden zijn niet echt ongewoon. Geen wonder dus dat het eiland het ‘Kroatische Madeira’ wordt genoemd. Baden doe je het best in de baai Pokonji Dol of in de vele baaien van Sv. Klement, het grootste eiland van de Pakleni eilandengroep. Op deze eilandjes vind je overigens de mooiste badplaatsen van de Hvar Rivièra en ook vele interessante duikplekken. Wanneer de tijd gekomen is om weer huiswaarts te keren, vergeet dan niet de karakteristieke geuren van Hvar mee te nemen – lavendel, rozemarijn en salie.

Bol

Waar: Stadje gelegen aan de zuidkust van het eiland Brač, in het zuiden van Kroatië.
Hoe kom je er: Vliegtuig naar Split, boot naar Brač.
Bol, de oudste stad van het eiland Brač, wordt gekenmerkt door zijn charmante smalle straatjes en zijn pittoreske haventje. Hier vind je overblijfselen uit de Romeinse tijd en ander prachtig cultureel erfgoed zoals de preromaanse kapel St. John en Tudor uit de 11e eeuw, de bisschopsresidentie uit de 12e eeuw en de Lady of Mercy kerk uit de 15e eeuw. Bol is wellicht het meest bekend om zijn prachtige stranden, in het bijzonder het 500 m lange kiezelstrand ‘Zlatni Rat’ ofwel ‘Gouden Hoorn’. Vanwege de uitstekende windomstandigheden is de plek ook ontzettend populair bij windsurfers.

Vis

Waar: Eiland gelegen in de Adriatische Zee op ongeveer 45 kilometer van het vasteland, in het zuiden van Kroatië.
Hoe kom je er: Vliegtuig naar Split, boot naar Vis.
Vis is lange tijd een militaire basis geweest en zodoende verboden terrein voor toeristen. In 1989 werd het eiland opengesteld voor reizigers en vandaag de dag vormt het toerisme een belangrijke bron van inkomen voor de plaatselijke bevolking. Vis is vooral bekend om zijn ongerepte natuur en zijn ontelbare baaien en stranden. De prachtige kiezel- en zandstranden van Parja, Rogošić, Mala Svitnja en Vela Svitnj liggen slechts op een steenworp afstand van de stad Vis.

Makarska

Waar: Stad gelegen aan de Adriatische kust in de provincie Split-Dalmatië, in het zuiden van Kroatië.
Hoe kom je er: Met het vliegtuig naar Split.
De pittoreske havenstad Makarska met zijn prachtige palmenpromenade, moderne cafés en talloze restaurants is tijdens de zomer dé toeristische trekpleister van de Makarska Rivièra. Het anderhalve kilometer lange smalle witte kiezelstrand is omzoomd met de voor Kroatië zo karakteristieke pijnbomen, die op broeierig hete dagen voor de nodige schaduw zorgen. In Makarska vind je ook een bruisend nachtleven. Hier kun je onder andere gaan dansen in discotheek ‘Grota’, een – zoals de naam al zegt – authentieke grot die omgevormd is tot discotheek.

Dubrovnik

Waar: Stad gelegen aan de Adriatische kust in de regio Dalmatië, Zuid-Kroatië.
Hoe kom je er: Met het vliegtuig naar Dubrovnik.
Helemaal in het zuiden van Kroatië ligt de schitterende havenstad Dubrovnik. Hier reis je niet alleen heen om te zonnebaden, maar ook om cultuur te snuiven. Het oude stadgedeelte, omringd door een twee kilometer lange stadsmuur, telt tal van musea, kathedralen, kloosters, kerken en torens die allemaal een bezoekje meer dan waard zijn. Ook buiten de stadsmuren vind je tal van pareltjes – strandpareltjes dan wel te verstaan. Zonnekloppers kunnen onder meer terecht op het Banjestrand. Vanaf dit prachtige kiezelstrand heb je een mooi uitzicht op de oude stad. Gaat je voorkeur uit naar een zandstrand, dan moet je naar Copacabana Beach op het schiereiland Lapad.