Goedkoop Parijs

Parijs is voor velen het mekka van cultuur, mode en gastronomie. Ook voor de budgetreiziger die geen geld heeft voor dure museabezoeken, onbetaalbare haute couture of exclusieve Michelin sterrenrestaurants, is deze Franse metropool een toegankelijke reisbestemming. Hier volgen enkele tips voor een betaalbaar weekendje Parijs.

Goedkope verplaatsing

Stop een paar goede wandelschoenen in je koffer! Stappen biedt heel wat voordelen: je spaart niet alleen geld uit op transport, je ontdekt op deze manier ook talloze leuke plekjes. Word je het stappen moe, dan kun je in de 750 stations – mits het betalen van een borg – gedurende 30 minuten gratis een fiets lenen en op een ander station weer inleveren. Ideaal om korte stukjes in de stad te overbruggen! Laten je voeten en benen je écht in de steek, koop dan een ‘Carte Paris Visite’ voor 1, 2, 3 of 5 dagen. Met dit metropasje spoor je voordeliger tussen de verschillende metrostations en het geeft je bovendien recht op kortingen bij diverse musea en op uiteenlopende toeristische attracties.

Veel cultuur voor weinig geld

Parijs is ongeveer 150 musea rijk. Ben je een fervent museumbezoeker, dan schaf je het best de museumpas ‘Carte Musées et Monuments Paris et Île-de-France’ aan. Hiermee krijg je toegang tot 60 musea en monumenten in Parijs en directe omgeving. De meeste musea zijn gratis toegankelijk voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar. Elke eerste zondag van de maand kun je veel musea en monumenten gratis bezoeken!
De Franse hoofdstad telt ook talloze andere kosteloze bezienswaardigheden. Op het indrukwekkende Cimetière du Père-Lachaise liggen heel wat beroemdheden begraven zoals Chopin, La Fontaine, Proust, Molière, Oscar Wilde, Edith Piaf en Jim Morrison. De begraafplaats is gratis toegankelijk en je kunt er uren rondslenteren tussen de imposante grafmonumenten. Het Assemblée Nationale, de zetel van het Franse Parlement, met zijn vele medailles, schilderijen, antieke meubels en beeldhouwwerken, is ook gratis voor het publiek. Overigens hoeft een bezoek aan belangrijke bezienswaardigheden zoals de Sacre Coeur, de Eiffeltoren of de L’Arc de Triomphe je geen cent te kosten.
Hou je van muziek, dan kun je van woensdag tot en met zondag terecht in de kleine concerthal in de Jardin du Luxembourg, waar je van gratis lunchconcerten kunt genieten. In het trendy café La Flèche d’Or kun je dagelijks gratis optredens van nieuwe bands bijwonen. En de operaliefhebber kan kort vóór de voorstelling vaak voor een zacht prijsje de nog resterende kaartjes op de kop tikken.

Goedkoop eten doe je aan de bar!

Ga liever niet naar een restaurant in het toeristische centrum. Even verder weg vind je immers goedkopere restaurants die dezelfde kwaliteit bieden. Kies bij voorkeur voor het toeristenmenu. Dan eet je voordeliger dan à la carte. Bistro’s, cafés en brasserieën bieden betaalbare en over het algemeen heerlijke maaltijden aan. En je moet het maar weten! Consumpties die je aan de bar nuttigt, zijn door de geringere servicekosten een stuk goedkoper dan wanneer je ze aan een tafeltje verorbert.

A bientôt à Paris!