Kleurrijk Kopenhagen

Bezoek de Deense hoofdstad van het design

Kleur en leven, dat is wat de eeuwenoude Deense hoofdstad uitstraalt. Tal van interessante bezienswaardigheden, twee van de oudste pretparken ter wereld, uitgebreide shoppingmogelijkheden, gezellige cafés en een bruisend nachtleven maken van Kopenhagen een uitstekende weekendbestemming voor zowel groot als klein.

Indrukwekkende architectuur

Kopenhagen, afgeleid van ‘Købmandshavn’ ofwel ‘Koopmanshaven’, werd in de 11e-12e eeuw gesticht, maar werd pas rond de 15e-16e eeuw de hoofdstad van Denemarken. De lange rijke geschiedenis van de destijds drukke haven- en industriestad wordt vandaag de dag nog weerspiegeld in de schitterende architectuur. Breng zeker een bezoek aan het neobarokke kasteel Christiansborg, waar o.a. het Deense parlement zetelt, en aan het huidige koninklijke paleis, Amelienborg. Andere architecturale pareltjes zijn Rundetårn (een ronde toren uit de 17e eeuw), het Operahuis van Kopenhagen (een van de modernste ter wereld) en de Gefionfontein (het grootste monument van de stad). Wat je tijdens je bezoek aan de Deense hoofdstad beslist gezien moet hebben, is het bekende beeldje van de Kleine Zeemeermin.

Oudste pretparken ter wereld

Bezoek een van de spannende attractieparken die Kopenhagen rijk is. Het pretpark Dyrehavsbakken, op een tiental kilometers van het centrum, werd al in de 17e eeuw in gebruik genomen en is het oudste attractiepark ter wereld. Tivoli, het bekendste pretpark van Denemarken, opende in 1843 zijn deuren en ligt in het centrum van de stad, tegenover het station.

Shop till you drop

Shoppen kun je naar hartelust in de buurt van Strøget, het zogenaamde ‘Champs-Elysées’ van Kopenhagen en tevens de grootste autovrije winkelstraat ter wereld. Ook in het drie verdiepingen tellende Magasin du Nord, het grootste warenhuis van Denemarken, is de shopaholic enkele uren zoet. Hippe boetiekjes vind je in de buitenwijk Vesterbro, eveneens bekend voor zijn bruisende nachtleven. En vergeet niet een van de ontelbare designwinkeltjes binnen te lopen. Kopenhagen wordt immers niet voor niets de hoofdstad van het design genoemd!

Gezellige cafés en exclusieve restaurants

Heb je van al het shoppen honger en dorst gekregen, ga dan iets nuttigen in een van de vele gezellige cafés en restaurants aan de Nyhavn (Nieuwe Haven). Dit pittoreske haventje met zijn kleurrijke huisjes uit de 17e eeuw is vandaag de dag een echte toeristische trekpleister. Hier kun je even uitblazen bij een frisse Deense Carlsberg of Tuborg, een heerlijke ‘flaekesteg’ (varkensvlees met zwoerd) of delicieuze ‘gravad laks’ (gemarineerde zalm).

Speelt de prijs geen rol en wil je uitgebreid genieten van de exclusieve Scandinavische keuken, breng dan een bezoek aan Noma, het beste restaurant van Kopenhagen en een van de beste ter wereld (Strandgade 93). Hou er wel rekening mee dat je voor een menu in dit twee-Michelin-sterrenrestaurant al gauw € 500,- betaalt. Overigens telt de Deense hoofdstad nog elf andere een-Michelin-sterrenrestaurants.

Helemaal gratis en voor niets – drie tips!

1. Ontdek de stad te voet. Kunnen je benen je niet langer dragen, leen dan een van de tweeduizend witte fietsen die de stad vanaf april tot november tegen betaling van een borg van DKK 20,- gratis ter beschikking stelt.
2. Bezoek een museum. Het Nationaal Museum van Kopenhagen, het ‘Statens Museum for Kunst’ en het Muziekhistorisch Museum zijn gratis toegankelijk. Woensdag is museumdag. Dan openen alle musea gratis hun deuren voor het publiek.
3. Breng een gratis bezoek aan het bijzondere kerkhof Assistens Kirkegården, waar bekende Denen als Søren Kierkegaard en Hans Christian Andersen hun laatste rustplaats hebben, of aan de Botanische Tuin, waar je duizenden soorten planten en bloemen kunt bewonderen.