Ontdek de ziel van Parijs

Vijf sfeervolle plekjes

Parijs – Hoofdstad van ‘La douce France’, wereldstad van formaat, maar ook stad van het licht, de kunst, de cultuur en de liefde. Kortom, een stad met een heel eigen ziel. Achter de hypermoderne etalages van de Champs Elysées, de chaotische drukte bij de Eiffeltoren en het lawaaierige verkeer rond de Arc de Triomphe schuilt de echte ziel van Parijs. Hier beschrijven wij vijf bijzondere plekjes waar je gegarandeerd de authentieke sfeer van de Franse metropool kunt opsnuiven.

Parijs voor beginners – vijf bijzondere plekjes

1. Rue Mouffetard
Rue Mouffetard, door de Parijzenaars kortweg ‘La Mouffe’ genoemd, ligt in het Ve arrondissement van de Franse hoofdstad en is een van de oudste en meest pittoreske straten van het Quartier Latin. De vele cafés, restaurants en winkels in combinatie met de dagelijkse groente- en fruitmarkt zorgen voor een gezellige drukte, wat het middeleeuwse ‘La Mouffe’ tot een populaire ontmoetingsplaats maakt voor zowel Parijzenaars als toeristen. Een absolute must dus bij je eerste bezoek aan Parijs!

2. Place du Tertre
In het hartje van de Parijse wijk Monmartre, op een steenworp afstand van de basiliek Sacré-Coeur, ligt het beroemde pleintje Place du Tertre. Hier vormen enthousiaste schilders met hun kriskras opgestelde schildersezels en bontgekleurde schilderspaletten het levende bewijs van de eeuwenlange kunstenaarstraditie van Monmartre. Rond het Place du Tertre liggen tal van terrasjes waar je al nippend aan een café au lait kunt genieten van de gezellige sfeer en van het prachtige uitzicht op de stad.

3. Café de Flore
Op de hoek van de Boulevard Saint-Germain en de Rue St. Benoit in het VIe arrondissement van Parijs ligt het bekende Café de Flore. Hier zouden Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir hun filosofische ideeën hebben besproken. Ook andere bekende namen sieren de bezoekerslijst van het café zoals Ernest Hemingway, Antoine de Saint-Exupéry en Pablo Picasso. Hoewel het Café de Flore vandaag de dag voornamelijk door toeristen wordt bezocht, ademt het met zijn klassieke Art Deco-interieur dat sinds de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongewijzigd is gebleven, nog steeds de sfeer van vervlogen tijden. Ook vermeldenswaard is het nabijgelegen café Les Deux Magots dat net als zijn buurman een rendez-vous was voor de literaire en intellectuele elite van Parijs en kan pronken met bekende namen als Albert Camus en Jacques Prévert.

4. Boulevard Saint-Germain
Boulevard Saint-Germain, gesitueerd op de linkeroever van de Seine, is een van de bekendste straten van Parijs. Niet alleen vanwege de vele kunstenaars die hier in de jaren 1970 neerstreken, maar ook vanwege de vele exclusieve boetiekjes, drukbezochte galerieën en chique restaurants. Het gezellige en levendige zijstraatje Rue de Buci huisvest tal van delicatessewinkeltjes, speciaalzaakjes en cafeetjes en even verderop kleuren bonte marktkramen dagelijks het straatbeeld van de Rue de Seine. Niet te missen!

5. Place Saint-Michel
In het hartje van het Quartier Latin, op een steenworp afstand van de Boulevard Saint-Germain, ligt het populaire Place Saint-Michel met zijn beroemde 19e eeuwse fontein, wellicht het belangrijkste en bekendste trefpunt van Parijs. Hier komen op zwoele zomeravonden jongeren en studenten samen om er met elkaar te keuvelen, naar muziek te luisteren en te dansen. De talrijke cafés en restaurants in de straten rond Place Saint-Michel zitten altijd gezellig vol en zijn een uitgelezen plek voor wie het drukke mensengewemel ongemerkt wil gadeslaan.