Vijf Italiaanse weekendfavorieten

Italië is een prachtig land en niet voor niets een geliefde vakantiebestemming. Plan je in het voorjaar een stedentrip naar ‘La Bella Italia’, dan kun je aan deze vijf niet voorbij. Veelzijdig – dat is wat je Italië op zijn minst kan noemen. Van noord naar zuid vind je er alles van de mooiste mode ter wereld tot de meest romantische stad van Europa en van de meest indrukwekkende kunst en geschiedenis tot de prachtigste natuur.

1. Modemekka Milaan

Milaan is de ultieme favoriet voor levensgenieters met oog voor stijl. De stad staat bekend om zijn modehuizen van wereldformaat en kan bovendien prat gaan op zijn titel van belangrijkste economische en financiële centrum van het land. Bezoek je Milaan, neem dan een extra koffer mee. In de exclusieve winkelwijk ‘Quadriletero d’Oro’ is het immers aangenaam shoppen.

Is het prijskaartje je daar wat te duur, loop dan eens langs bij de outlets Marni International op de Via Tajani Filippo en D Magazine Outlet op de Via Monte Napoleone.

2. Waterstad Venetië

Venetië moet je in je leven gewoon een keertje gezien hebben. De drijvende stad is volledig autovrij en je verplaatst je per waterbus ‘vaporetto’, per watertaxi ‘traghetto’ of als het even romantisch mag, per gondel. Dé grote trekpleister is uiteraard het San Marcoplein met de gelijknamige basiliek. Hier ligt ook het oudste koffiehuis van Italië, Caffé Florian, dat bekende namen als Casanova, Rousseau, Wagner en Hemmingway op zijn bezoekerslijst heeft staan.

3. Openluchtmuseum Rome

Ook al leiden niet alle wegen naar Rome, toch vinden jaarlijks miljoenen toeristen de weg naar de Eeuwige Stad. Rome is vandaag de dag een van de prachtigste en machtigste steden van Europa. Verblijf je er slechts enkele dagen, dan komt het erop neer je reis zo goed mogelijk te plannen. Niet te missen bezienswaardigheden zijn het Colosseum, het Vaticaan, de Sint-Pietersbasiliek en de ruïnes op het Forum Romanum.

4. Idyllisch Toscane

Wie kent niet het beeld van het idyllische Toscane met zijn zacht glooiende heuvels vol wijngaarden, olijfbomen en cipressen? De schoonheid van Toscane wordt echter niet alleen door de natuur bepaald. Architectonische pareltjes vind je in bekende kunststeden als Siena en Florence, maar ook in het meest complete middeleeuwse stadje van Italië, San Gimignano. Hou je van lekker eten, dan is de Toscaanse keuken met zijn uitstekende Chianti-wijnen een echte aanrader.

5. Overweldigend Sicilië

Hoog boven het zonovergoten landschap van Sicilië stijgt de onaantastbare, nog steeds actieve vulkaan Etna uit. Het grootste eiland van Italië verrast zijn bezoekers echter niet alleen met een overweldigende natuur, maar ook met een fascinerende smeltkroes van culturen. Wat je zonder meer gezien moet hebben, zijn de voormalige Griekse hoofdstad Syracuse, de tempels van Segesta en Agrigento en de barokke stad Noto. Ook kleine pittoreske dorpjes als Savoca en Forza D’Agrò, bekend van de trilogie ‘The Godfather’, zijn een bezoek meer dan waard.