Crisis?! – Zo maak je je reis goedkoper

Zin in een reisje ondanks een minder gespekte portefeuille? Hier geven wij je tips over hoe je je vakantie goedkoper kunt maken.

Zoek onbekende bestemmingen op

In landen waar er weinig toerisme is of waar het toerisme nog in volle ontwikkeling is, vind je gemakkelijker een goedkoop alternatief. Vergeet je bank niet te vragen over eventuele kosten voor geldopnames in het desbetreffende land.

Goedkoop geld – profiteer ervan!

De laatste maanden is de euro heel wat in waarde gestegen, terwijl andere valuta zoals de IJslandse kroon of de Poolse zloty veel zwakker zijn geworden. Dat maakt een vakantie in die landen voordeliger, als het je uiteraard geen fortuin kost om erheen te reizen.

Vermijd het hoogseizoen

Heel wat bestemmingen worden tijdens een heel korte periode door toeristen overspoeld. Dan stijgen de prijzen en wordt het moeilijk om goedkope overnachtingen te vinden. Ook de vliegtuigtickets worden duurder. Reis je buiten het hoogseizoen, dan ben je voordeliger uit. Ga na wanneer de schoolvakanties vallen en ontwijk deze perioden als je een betere prijs wil.

Gebruik goedkoop transport

Low cost airlines bieden vandaag de dag heel goedkope vliegtickets aan. Reizen met de trein is daarom nauwelijks voordeliger. In het zuiden van Europa is een treinticket echter wel goedkoper en je kunt hotelnachten insparen door ’s nachts te reizen. Je kunt ook korte afstanden met de bus afleggen.

Om goedkope vliegtickets te vinden, moet je enkele regels in acht nemen:
• Boek op tijd. Vaak zijn er interessante prijzen of aanbiedingen wanneer de tickets worden vrijgegeven, ongeveer een jaar voor je vertrek.
• Boek laat. Ben je flexibel, dan kun je het best laat boeken. Zo profiteer je van waanzinnig lage prijzen.
• Vlieg met low cost airlines als Ryan Air en Wizz Air. Ze vertrekken vanuit de alternatieve luchthavens Eindhoven en Charleroi (België).
• Vermijd reizen op vrijdag en zaterdag. Andere dagen zijn goedkoper.
• Vergelijk prijzen voor verschillende dagen. Je kunt honderden euro’s sparen door van datum te veranderen.

Eenmaal ter plaatse is het beter de taxi in te ruilen voor het plaatselijke vervoer. Een ritje met de bus of de tram is niet alleen goedkoper, maar zorgt ook beslist voor een unieke ervaring. Vergeet niet na te gaan of er kortingkaarten zijn, iets wat bijna elke grote stad aan zijn bezoekers aanbiedt. Hierdoor worden museumbezoek en plaatselijk vervoer een stuk voordeliger.

Overweeg voordeliger verblijf

Naast de reis zelf vormt het verblijf een van de grootste uitgaven van een vakantie. Net als voor reizen vind je de beste prijzen voor overnachting op vergelijkingssites, aangezien vele reisaanbieders op het net lagere prijzen hanteren. Het kan de moeite lonen om naar het hotel te bellen en een lagere prijs te bedingen. Door de laagconjunctuur staan er wereldwijd immers veel hotelbedden leeg. Maak er gebruik van! Een andere manier om je verblijfskosten te beperken, is huisruil. Door je woning met iemand te ruilen kun je talloze euro’s sparen en krijg je inzicht in het dagelijkse leven van de andere. Je kunt ook voor een zacht prijsje in een hostel verblijven. Hostels bieden tegenwoordig dezelfde standaard aan als hotels en ze liggen vaak in interessante gebouwen.