De 6 populairste straten van Europa

Van oude Romeinse weg tot moderne winkelstraat

Prachtige lanen, bruisende boulevards, historische wegen en luxe winkelstraten – allemaal toeristische trekpleisters.
Interessante musea en indrukwekkende historische gebouwen – met deze en andere bezienswaardigheden proberen de grote steden van Europa toeristen te lokken. Een bijzondere straat kan echter ook als trekpleister dienen. Hier beschrijven wij de zes populairste van Europa.

1. Avenue des Champs-Élysées, Parijs

De Champs-Élysées in Parijs is een van de bekendste lanen ter wereld. De promenade strekt zich uit van de Place de la Concorde tot aan de Place Charles de Gaulle met zijn Arc de Triomphe. Vroeger was dit gebied niet meer dan een veld totdat Marie de Medici in 1616 besloot vanuit de Tuileries een lange, met bomen omzoomde promenade te laten aanleggen. De plek was oorspronkelijk stil en vredig en kreeg daarom de naam Champs-Élysées naar analogie van het Griekse Elysion, de verblijfplaats van de gelukzaligen. Vandaag de dag is deze mooie laan echter niet zo rustig meer…

2. La Rambla, Barcelona

De bruisende stad Barcelona staat vooral bekend om zijn prachtige Gaudiaanse architectuur. Ook populair bij toeristen is de drukke, maar toch gezellige La Rambla. De brede, ruim een kilometer lange boulevard verbindt het Plaça de Catalunya met het enorme Monument van Columbus aan de haven. La Rambla bestaat uit vijf delen: Canaletes, Estudis, Sant Josep, dels Caputxins en Santa Monica. Overal valt altijd wel wat te zien of te beleven. Geniet van wat Spaanse tapas op een van de vele terrasjes of laat je amuseren door de vele straatartiesten en tekenaars.

3. Via Appia, Rome

Alle wegen leiden naar Rome. Dat geldt niet het minst voor de Via Appia. Met de aanleg van deze oude Romeinse weg werd in 312 v. Chr. begonnen met als doel de havenstad Brindisi aan de zuidoostkust van Italië met de hoofdstad van het Romeinse Rijk te verbinden. Omdat het verboden was lijken binnen de stadsmuren te begraven, vind je langs de Via Appia tal van grafmonumenten. Een van de meest indrukwekkende is de tombe van Caecilia Metella. Voor wie van geschiedenis en goed bewaarde architectuur houdt, is de Via Appia een absolute must.

4. Gran Via, Madrid

De Gran Via loopt van het Plaza de Cibeles tot aan het Plaza de España en is een van de bekendste winkelstraten van de Spaanse hoofdstad. De weg werd aangelegd in het begin van de 20e eeuw en huisvest tal van schitterende gebouwen waaronder het Metrópolisgebouw en het Telefónicagebouw. Ook een bezoekje waard is het bioscoopgebouw El Capitol, een art-decogebouw uit 1933. De Gran Via is ook een van de belangrijkste verkeersslagaders in het centrum van de stad. Vergeet dus niet dat het er soms gevaarlijk druk kan zijn.

5. Zeil, Frankfurt

Zeil is een van de drukste winkelwijken van Duitsland. Hier kunnen shopaholics in enorme warenhuizen en luxe boetieks zonder meer hun hart ophalen. In 1992 werd de Zeilgalerie geopend. Het grootste winkelcentrum van Zeil heeft een uniek spiraalvormig interieur waardoor je de tien verdiepingen omhoog kunt lopen zonder gebruik te maken van een trap of roltrap. Als je echt in Duitse stijl wilt gaan shoppen, dan is een bezoek aan Zeil helemaal niet verkeerd.

6. Váci Utca, Boedapest

De grotendeels autovrije Váci Utca is een van de populairste winkelstraten van Boedapest. Hier spenderen Hongaren en toeristen al eeuwenlang hun geld. De straat begint aan het Vörösmarty Tér en loopt helemaal tot aan de grote markthal Nagy Vásárczarnok bij het Fövám Tér. Naast winkelen kun je er ook prachtige architecturale pareltjes uit de 19e en 20e eeuw bewonderen.