Van alle Canarische Eilanden is Lanzarote wellicht het meest indrukwekkend. De ‘Zwarte Parel’ staat dan ook garant voor heel wat spannende avonturen. Door de recente gebeurtenissen in Noord-Afrika zitten de Canarische Eilanden weer in de lift. Een van de populairste bestemmingen is Lanzarote, het meest vulkanische eiland van de Canarische archipel. Zon, zand en zee zijn er niet ver te zoeken. Het zwarte eiland heeft echter nog veel meer in petto. Hier beschrijven wij vijf uitstapjes voor elk wat wils.

1. Voor de natuurliefhebbers: Nationaal Park Timanfaya

Het Nationaal Park Timanfaya is een van de, zo niet dé hoofdattractie van Lanzarote. Het immense vulkanische natuurgebied is het resultaat van een reeks uitbarstingen die tussen 1730 en 1736 plaatsvonden. Om de Montañas del Fuego (de Vuurbergen) zo veel mogelijk te beschermen, kun je het spectaculaire maanlandschap alleen per bus bezoeken. Uitstappen kan onder meer bij de krater Islote de Hilario. Hier kun je met eigen ogen zien hoe heet de ondergrond nog is.

2. Voor de cultuurfanaten: het erfgoed van César Manrique

Wie al net zo zijn stempel op Lanzarote heeft gedrukt als de vulkanen, is kunstenaar César Manrique. Hij is de man achter de zo kenmerkende architectuur op het zwarte eiland: witte laagbouw met groene, blauwe of bruine accenten. Bovendien is hij de geestelijke vader van een hele reeks bezienswaardigheden. La Cueva de los Verdes, een grottenstelsel van wel 7 kilometer lang, en El Jardin de Cactus, een cactustuin met meer dan 1400 soorten cactussen en vetplanten, zijn hiervan slechts enkele voorbeelden.

3. Voor de allerjongsten: attractiepark Rancho Texas Park en waterpark AquaLanza

Jonge bezoekertjes kunnen in Tias hun hart ophalen in Themapark Rancho Texas Park. Attracties in western stijl en spectaculaire shows met roofvogels, papegaaien en zeeleeuwen zorgen hier voor een hele dag vermaak. Voor een verfrissend duik neem je ze mee naar waterpretpark AquaLanza in Costa Teguise. Zwembaden en glijbanen in alle vormen en grootten maken van dit uitstapje ongetwijfeld een spetterend succes.

4. Voor de shopaholics: Arrecife en de markt van Teguise

Wie uit winkelen wil, kan onder meer terecht in de hoofdstad Arrecife. De autovrije Calle Leon y Castillo is de belangrijkste winkelstraat. Naast designerboetieks en internationale winkelketens vind je er kleine winkeltjes met plaatselijke producten. Ook de moeite waard is de markt van Teguise. Elke zondagochtend worden de straten van de voormalige hoofdstad ingepalmd door kraampjes met alles van kleding tot sieraden, schilderijen en lokale wijnen.

5. Voor de avonturiers: eilandhoppen naar Fuerteventura

Wil je van de zon genieten op paradijselijk witte zandstranden, maak dan de overtocht naar Fuerteventura. Vanaf Playa Blanca vertrekken er met de regelmaat van de klok veerboten naar het op een na grootste eiland van de Canarische Archipel. Ook vanaf Puerto del Carmen worden boeiende excursies naar Fuerteventura georganiseerd.