Zo vind je voordelige vluchten

In een vliegtuig met 200 passagiersstoelen worden de plaatsen wellicht tegen meer dan 150 verschillende prijzen verkocht. Hier volgen enkele eenvoudige tips voor wie zo goedkoop mogelijk wil vliegen.

1. Boek vroeg
Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je ticket.

2. Vergelijk verschillende data
Ga voor je computer zitten en zoek op verschillende data. Je kunt heel wat geld besparen als je flexibel bent. In vakantieperioden en tijdens weekends wil iedereen reizen. Dan stijgen de prijzen. Houd toplijsten en prijsoverzichten in het oog.

3. Kies tweemaal een enkele reis
Het kan voordeliger zijn twee enkele reizen bij verschillende luchtvaartmaatschappijen te boeken dan een retourticket bij dezelfde airline.

4. Maak gebruik van vergelijkingssites
Vergelijk vluchten op Orbiville.nl om de goedkoopste vliegtickets te vinden. Met slechts een enkele zoekopdracht vergelijk je de prijzen van meerdere reissites.

5. Raadpleeg een reisbureau
Als je tijdens een en dezelfde reis meerdere bestemmingen aandoet, dan raden wij je aan contact op te nemen met een reisbureau. Zij weten precies hoe de boekingssystemen van de verschillende luchtvaartmaatschappijen werken.

6. Reis last minute
Check ook de lastminuteaanbiedingen van chartermaatschappijen. Soms kun je alleen de vlucht kopen naar de meest uiteenlopende bestemmingen.

7. Maak gebruik van aanbiedingen en andere kortingen
De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben speciale aanbiedingen die je alleen via hun site kunt boeken. Zoek naar kopjes als ‘aanbiedingen’, ‘kortingen’ of ‘acties’. Studenten en gepensioneerden hebben recht op eigen kortingen.

8. Abonneer je op nieuwsbrieven
Meld je aan bij diverse nieuwsbrieven. Je ontvangt dan gratis mails met speciale aanbiedingen en andere kortingen.

9. Wees alert voor belastingen en toeslagen
Belastingen en toeslagen kunnen sterk variëren al naar gelang de bestemming. Belastingen van 50 tot 150 euro zijn niet ongewoon. Vliegtickets van 1 euro zijn na toevoeging van deze belastingen misschien toch niet zo voordelig als ze lijken. Wees ook sceptisch wat betreft toeslagen voor diensten die je wellicht niet echt nodig hebt. Een annuleringsverzekering bijvoorbeeld maakt vaak deel uit van je reisverzekering.

10. Betaal met een creditcard
De meeste creditcards vergoeden je voor gemaakte kosten in geval van vertraging en verloren bagage. Controleer ook of er een annuleringsverzekering aan je creditcard verbonden is.